איך מחושב הציון שלכם במשימות הכתיבה במבחני IELTS ו TOEFL? אם גם אתם נבחנתם כבר שלוש פעמים ב IELTS וכל פעם קיבלתם בכתיבה 6.5 כשאתם צריכים לפחות 7, או שאולי עוד לא נבחנתם אבל ניסיתם להתכונן לבד וקצת התפזרתם, הבלוג הזה הוא בשבילכם.
אמנם הציונים בחלק הכתיבה בטופל וב IELTS נמצאים על סקאלות שונות, אבל לא מסובך לעבור ביניהם. הציונים במבחן IELTS הולכים בטווח של 1 עד 9 בקפיצות של חצי נקודה, אבל הרוב המכריע של הציונים נמצא בטווח של 5 - 7.5. בהתאמה, ציוני TOEFL הם בטווח של 0 - 30 בקפיצות של נקודה, כאשר מרבית הציונים נמצאים בטווח של 14 - 29.
איך עוברים בין ציוני כתיבה של TOEFL ואלה של IELTS ולהפך? פשוט כך:
ציון 5 ב IELTS מקביל לציונים 14 - 17 ב TOEFL.
ציון 5.5 ב IELTS מקביל לציונים 18 - 20 ב TOEFL.
ציון 6 ב IELTS מקביל לציונים 21 - 23 ב TOEFL.
ציון 6.5 ב IELTS מקביל לציונים 24 - 26 ב TOEFL.
ציון 7 ב IELTS מקביל לציונים 27 - 28 ב TOEFL.
וציון 7.5 ב IELTS מקביל לציון 29 ב TOEFL. הלוואי עליכם.
עכשיו כשאתם מבינים את המעבר בין הציונים בחלקי הכתיבה של שני המבחנים, אני הולך לחפור קצת לגבי ארבעת הקריטריונים המרכיבים את הציונים האלה.
ארבעת הקריטריונים למשימות הכתיבה
בשני המבחנים תקבלו את הציון על כל משימת כתיבה כממוצע של ארבעה קריטריונים, אשר הציון של כל אחד מהם שווה לאחרים ושוקל רבע מציון המשימה. אני מתמקד פה במשימת הכתיבה השניה - משימת חיבור דעה - אם כי בסך הכל הקריטריונים לא מאוד שונים גם בנוגע למשימה הראשונה (ב IELTS אקדמי זו משימת תיאור תמונה, ב IELTS בפורמט general training זו משימת כתיבת מייל ואילו ב TOEFL בכלל מדובר על משימת סיכום של מידע מטקסט ומקטע שמיעה המפריך אותו).
ואלה הקריטריונים:
Task Response (answer development)
Coherence and Cohesion (CoCo)
Lexical Resource (Vocabulary)
Grammatical Range & Accuracy
ועכשיו קצת על מה אומר כל קריטריון. ניתן לחלק את ארבעת הקריטריונים לשני זוגות - הזוג הראשון כולל את שני הקריטריונים של answer development, (ששמו האמיתי task response, אבל מה אכפת לנו, ושאני בכלל אכנה מעתה dev לשם קיצור), ושל coherence and cohesion, שאכנה מעתה coco. אלה שני קריטריונים שמתייחסים לתוכן התשובה שלכם ולא לשימוש באנגלית פרופר. הזוג השני - lexical resource (שיכונה vocab) ו grammatical range and accuracy (שיכונה grammar) - הם אלה שמתייחסים לרמת האנגלית היבשה. אז הבה נתחיל.
הקריטריון answer development
קריטריון dev מתייחס לרמת הפיתוח של התשובה באופן כללי, וכדי לקבל ציון יפה בו עליכם להתייחס בתשובה שלכם לכל חלקי השאלה ולא לחלקם בלבד, לכתוב באופן ספציפי על הנושא עליו נשאלתם, להעלות נימוקים טובים ורלוונטים, לשים לב שאתם לא בורחים אל מחוץ לגבולות השאלה ושאתם מעל המינימום הנדרש (ב IELTS תצטרכו לכתוב לפחות 250 מילים בזמן של בערך 40 דקות, וב TOEFL הרשע למעלה מ 300 מילים ב 30 דקות).
הקריטריון coherence and cohesion
אולי הקריטריון שאנשים הכי מתקשים להבין מה הוא רוצה מחייהם הוא ידידנו coco, אשר מתייחס לארגון התשובה שלכם, החלוקה לפסקאות והשימוש באמצעים המארגנים את הכתוב גם במעברים בין פסקאות, גם במעברים בין משפטים בתוך פסקה וגם במעברים בין חלקים של אותו משפט. כדי להיות cocoים מצטיינים עליכם לדאוג לתכנן את התשובה היטב כך שיהיה בה ציר רעיוני ברור לכל אורכה. אל תשנו לי בבקשה את דעתכם באמצע התשובה ואל תכתבו לי תשובות בהן חסרה הדעה שלכם או שהיא לא ברורה.
שימו לב שהחלוקה לפסקאות אינה סתם עניין גרפי קוסמטי, אלא ממש עניין חשוב שאמור לעזור לקורא המסכן להבין מתי נגמרת נקודה אחת שלכם ומתחילה נקודה חדשה. לרוב חיבורים בהקף הנדרש בשני המבחנים יכללו 4 או 5 פסקאות - פסקת פתיחה בהתחלה, פסקת סיכום בסוף ושתיים או שלוש פסקאות גוף באמצע. כל פסקת גוף צריכה לכלול נקודה מרכזית אחת בלבד, אז לא להדביק כל מיני דברים לא קשורים בתוך פסקה אחת. מעבר לכך, שימו לב בבקשה שאתם כותבים חיבור ולא רשימה של דברים. חיבורים עם coco טוב הם כאלה בהם כל משפט קשור ישירות לזה שקדם לו וממשיך אותו בצורה הגיונית וקשורה מבחינה תחבירית. אני מדבר גם על מילות קישור כמו and, but, so, thus, despite, therefore, moreover, nevertheless, however וחברותיהן, אבל גם על קישורים רעיוניים.
הקריטריון lexical resource
כאן תקבלו ציון בהתאם לרמה של אוצר המילים שלכם, היכולת שלכם לעשות paraphrasing, שגיאות האיות שלכם (גם מספרן וגם סוגן) ובכלל על השימוש שלכם במילים ועל הדיוק של בחירת המילים שלכם. הציון שלכם ב vocab ישתפר אם תגדילו את אוצר המילים שלכם ותקראו הרבה אנגלית, וגם אם תשלבו collocations - צמדי מילים שפשוט הולכות טוב ביחד (heavy rain, utterly amazed, do homework, take a risk, come prepared, save time, make progress, land a deal, counterfeit money, deeply regret, go to great lengths ועוד ועוד ועוד (ועוד)).
חוץ מזה, לא לשכוח paraphrasing, שזה דבר מאוד לא ישראלי לעשות, אבל דוברי אנגלית אוהבים את זה. כתבתם משהו והוא אולי דרוש הבהרה? לכו על זה - in other words, בלה בלה בלה. נסחו מחדש את מה שכבר אמרתם מזוית קצת שונה ותהיו אלופים.
מה עוד ב vocab? נא לא להשתמש בסלנגים, אבל מצד שני בבקשה לא להיות מאלה שמשננים מילים מסוף המילון ומשבצים אותן בתשובות שלהם בלי קשר לכלום. פשוט נסו לקרוא הרבה אנגלית לפני המבחן (ולא יזיק גם אחריו). אפשר גם להגדיל אוצר מילים על ידי שימוש באפליקציות יעודיות, למשל אהובתי Quizlet.
ואחרון וכלל לא חביב - הקריטריון grammatical range and accuracy
ישראלים לא יודעים תחביר באנגלית. זה נתון. ישראלים יכולים להשתפר הרבה בעניין הזה. זה גם נתון. בקיצור, בבקשה לא לשכוח s בסוף פועל ב present simple כאשר הנושא הוא יחיד-גוף-שלישי (he-she-it). בבקשה לשים לב שפסיק אינו נקודה ונקודה אינה פסיק. בבקשה לשים לב ש I watched this movie ו I have watched this movie זה מאוד לא אותו דבר. בבקשה לא לכתוב רק משפטים סופר-קצרים אבל גם לא לכתוב רק משפטים אקסטרה-סופר-וואט-דה-פאקינג-פאק-ארוכים. שלבו ארוכים וקצרים וקצרים וארוכים. Diversity, man.
דוגמאות לחישוב ציון
אוקיי גיבורות, יופי שהגעתן לכאן כי החיים לא קלים. בכל מקרה, נגיד שנבחנתן ב IELTS (או ששלחתן לי חיבור לבדיקה) וקיבלתן ככה
dev 7
coco 6
vocab 6
grammar 6
הציון הסופי שלכן במשימה הזו יהיה לפיכך 6.5, כי הממוצע פה יוצא 6.25 ומעגלים לחצי הנקודה הקרובה. כשאני בודק חיבורים ומעגל ציון למעלה אני קורא לזה soft 6.5, על מנת שתזהר הכותבת ותדע שבאותה מידה היא יכלה לקבל 6.
ומה לגבי TOEFL? שם אתם יכולים לקבל נגיד
dev 27
coco 23
vocab 21
grammar 21
וזה יוצא 23 (המקביל לציון 6 ב IELTS כזכור). כשאני בודק חיבורים אני מחזיר אותם עם תיקונים מלאים, הצעות לשיפור וכמובן ציונים בארבעת הקריטריונים וציון סופי, כך שתלמידיי היקרים יודעים בדיוק במה עליהם להשתפר כדי להתקרב לציון הרצוי. עד כאן על הציונים במשימת החיבור בפרק הכתיבה של מבחני TOEFL ו IELTS.
יאללה ביי.
Commentaires