top of page

!וולקאם

10 טיפים לחלק הקריאה ב TOEFL שאסור לכם לגשת למבחן בלי לדעת

תמונת הסופר/ת: אבי יולזריאבי יולזרי

בפוסט הזה אתן לכם 10 טיפים חיוניים לחלק הקריאה (reading) של מבחן TOEFL. מי שלא מיישמת אותם עושה טעויות סתם, וחבל, יש לכם מבחן יפה. אזכיר שחלק הקריאה הוא הראשון מבין ארבעת החלקים של מבחן TOEFL, ושהוא כולל שני טקסטים כפול עשר שאלות כל אחד בזמן כולל של 35 דקות.


תקציר

10 הטיפים החיוניים להצלחה בחלק הקריאה של מבחן TOEFL הם:



אז יאללה, בואו נתחיל.



טיפ מספר 1: לא קוראים את כל הטקסט

דבר ראשון לדעת על חלק ה reading במבחן TOEFL הוא שלא קוראים את כל הטקסט אף פעם. זה כל כך חשוב שאני הולך לחזור על זה: לא קוראים את כל הטקסט אף פעם. למעט יחידי סגולה, מי שינסה לקרוא את הטקסט מראש לפני שמתחיל לענות על השאלות יגלה שהוא נמרח על הטקסט הראשון יותר מדי ולא יספיק לענות על השאלות של הטקסט השני וחבל (כאמור).


לאורך חלק הקריאה ננצל לטובתנו את העובדה שהשאלות על הטקסטים הולכות (בגדול) עם הסדר שבו מופיע המידע בטקסט. זה אומר שהמידע הנחוץ לשאלה 1 לרוב יופיע לפני המידע הנחוץ לתשובה לשאלה 2 וכך הלאה. יש לזה חריגים שאתייחס אליהם בהמשך, אבל בגדול זה המצב. מה שזה אומר מבחינתכם הוא שהדבר היחיד שאתם קוראים בטקסט לפני שניגשים לשאלות הוא רק הכותרת. היא תתן לכם מושג כללי לגבי מה שהטקסט הזה רוצה מחייכם. לאחר קריאת הכותרת הולכים שמאלה במסך (במבחן הטקסט מופיע מימין במסך והשאלות משמאל) וקוראים את שאלה מספר 1. לקרוא את השאלה נשמע די טריוויאלי, נכון? אז זהו שלא!(!!) כשאתם קוראים את השאלה אתם חייבים לשים לב לשני מאפיינים של השאלה: על מה השאלה וסוג השאלה.



טיפ מספר 2: על מה השאלה?

כשקוראים שאלה חיוני לשים לב על מה השאלה שואלת. במילים אחרות, שאלו את עצמכם מה מילות המפתח, כלומר המילים החשובות ביותר בשאלה. כך לדוגמה, אם השאלה היא (ההדגשה היא שלי ואינה במקור) Which of the following can be inferred from paragraph 1 about the ground that we walk on? אתם מבינים שהשאלה היא על האדמה. למה זה חשוב לכם?


כי עכשיו כשתלכו ימינה לקרוא את המידע הרלוונטי (הפסקה אליה מפנה השאלה מסומנת, גם במבחן, במעין חץ כזה כמו שרואים בתמונה) אתם יודעים שעליכם להתמקד באזכורים של the ground ושאין לכם מה להתקע על דברים שאתם לא מבינים אם הם לא עוסקים ב the ground. כיף חיים.



עוד דבר חשוב ביותר לשים לב אליו כשקוראים שאלה הוא היא הם:



טיפ מספר 3: סוג השאלה

בחלק הקריאה של TOEFL יש שאלות מעשרה סוגים (Vocabulary, factual information, negative factual information, inference, rhetorical purpose, sentence simplification, insert text, reference, prose summary, ו fill in the table questions). חשוב לראות שאתם מזהים את סוג השאלה תוך כדי קריאתה, משום שהצורה שבה אנחנו ניגשים לטקסט ולקריאה בתוכו משתנה בהתאם לסוג השאלה. אחזור לדוגמה הקודמת. כזכור השאלה היתה Which of the following can be inferred from paragraph 1 about the ground that we walk on? הפעם הדגשתי את המילים החשובות לזיהוי סוג השאלה. השאלה היא שאלת inference, כלומר הסקה, כלומר התשובה לא תאמר לכם משהו שהטקסט אומר מפורשות, אלא משהו שצריך להבין ממשהו אחר שהטקסט אומר. זאת בניגוד למשל למצב בשאלות factual information, בהן תצטרכו לחפש בתשובות משהו קונקרטי שהטקסט אומר.



טיפ מספר 4: שימו לב למיקום שלכם

אמרתי בהתחלה שהשאלות בחלק הקריאה הולכות בגדול עם הסדר של המידע בטקסט. אפשר להשתמש בתכונה הזו לטובתנו. כך למשל, יש שאלות שלא מפנות אתכם למקום מסוים בטקסט, אבל לא להלחץ! סביר להניח שהמידע הרלוונטי לתשובה לשאלה שכזו יימצא מעט אחרי המקום בו עצרתם את הקריאה לטובת השאלה הקודמת. מצד שני, כאשר מדובר בפסקה שיש עליה יותר משאלה אחת, יתכן חריג לכלל של השאלות הולכות לפי הסדר, במובן שיתכן שהמידע לגבי שאלה 5 (למשל) נמצא באותה פסקה עם המידע לגבי שאלה 4, אבל לפני המידע לגבי שאלה 4. אז מה עושים? פשוט, לפני שרצים להמשיך לקרוא עוצרים רגע ונזכרים במה שכבר קראתם באותה פסקה. יתכן שזה מספיק. אחלה.


ומה לגבי פסקאות שאין עליהן אף שאלה? אני שמח שאתם שואלים.


טיפ מספר 5: קוראים את ההתחלה של כל פסקה

יש טקסטים בהם תראו קפיצה גדולה בין המיקום הרלוונטי לשאלה מסויימת למיקום הרלוונטי לשאלה העוקבת. כך למשל, יתכן ששאלה 3 היא על מידע שנמצא בפסקה 2 ואילו שאלה 4 קופצת קדימה ושואלת על משהו בפסקה 5. האם נתעלם מפסקאות 3 ו 4 כליל? התשובה היא לא. מצד אחד, אין צורך לחפור בפסקאות שאין עליהן שאלות. מצד שני, אם נתעלם מפסקאות כאלה לחלוטין, עשויים לקרות שני דברים רעים: אחד, יווצר חור בהבנה שלנו את הטקסט, מה שיקשה עלינו לענות על שאלות מסויימות בהמשך הדרך ושתיים, גם אם הצלחנו לענות בסדר על השאלות 1 עד 9 בטקסט, בסוף מצפה לנו שאלה 10 הרעה שבשונה מכל קודמותיה דורשת מאיתנו הבנה של רעיונות מרכזיים בטקסט ולא רק דברים נקודתיים.


המון נבחנים מגיעים לשאלה 10 בשוק כי הם לא טרחו להבין מה הטקסט רוצה ורק ענו על שאלות ספציפיות. אל תהיו כאלה. כאמור אני לא מתכוון שתקראו את כל הפסקה בהכרח (מה שנכון גם לפסקאות שיש עליהן שאלות), אבל חובה לקרוא התחלה של כל פסקה. זה אומר שבמצב שתארתי לעיל, אני אחזור אחורה ואקרא התחלות של פסקאות 3, 4 ו 5 לפני שאלך לענות על השאלה שמתייחסת לפסקה 5. ולמה אני מתכוון כשאני אומר התחלה של פסקה? מספיק כדי להבין על מה הפסקה ומה הקשר שלה לכל מה שהיה עד כה. יש פסקאות בהן זה אומר לקרוא משפט ראשון בשלמותו, אחרות שבהן צריך גם התחלה של משפט שני ואחרות אחרות בהן אפשר להסתפק רק בחלק מהמשפט הראשון (בעיקר במקרים בו הוא ממש ארוך).


טוב, חפרתי. חושבים שאתם יודעים לענות על השאלה בשלב הזה? רגע, יש עוד דברים לשים לב אליהם.


טיפ מספר 6: פסילת תשובות (אלימינציה)

שימו לב שעד כה לא עסקתי כמעט בתשובות לשאלות אלא בשאלות עצמן, וזה מסיבה מצוינת. התשובות לא ניתנות לכם כדי לעזור לכם, אלא כדי להטעות אתכם. לכן התשובות הן הדבר האחרון אחרון שאני מתעסק איתו כשאני פותר שאלה. קודם יש את השלבים של קריאה וניתוח של השאלה כפי שכבר דיברנו, ואז הולכים לטקסט להוציא את המידע הרלוונטי ורק בסוף חוזרים שמאלה במסך ומנסים לבחור תשובה נכונה. או שלא. התשובה הנכונה מנוסחת הרבה פעמים בצורה שונה ממה שהייתם מצפים. מה שזה אומר הוא שכדי לא לטעות ולבחור תשובה שנראית כמו התשובה הנכונה אבל היא לא (עוד על זה בטיפ הבא), אתם חייבים לקרוא את כל ארבע התשובות לפני שאתם בוחרים. לרוב תגלו שקל יחסית לפסול שתיים מארבע התשובות, אבל תשארו עם שתי תשובות (אחת מהן נכונה!) שתצטרכו להשוות ביניהן בזהירות לפני שתבחרו.


אז איך בוחרים ביניהן?



טיפ מספר 7: בחרו תשובה לפי המכלול שלה ולא לפי פרטים מסוימים

אחד הטריקים האהובים על המבחן הוא לתת לכם תשובה שעושה שימוש במילים שממש הופיעו בפסקה הרלוונטית. נניח, בדוגמה הבאה תוכלו לראות שהמשפט השני בפסקה אומר The commonest spaces are those among the particles—sand grains and tiny pebbles—of loose, unconsolidated sand and gravel. לכן המון נבחנים בוחרים בתשובה הראשונה Inside pieces of sand and gravel ומצטערים לשמוע שהיא לא התשובה הנכונה.



היא לא נכונה פשוט משום ש among (בין) זה לא inside (בתוך). התשובה הנכונה היא תשובה 4, והרבה נבחנים לא בוחרים בה בשל אחת משתי סיבות - או שלא הקשיבו לי ולא בדקו את כל האפשרויות וסימנו ישר מה שנראה להם נכון, או שלא הקשיבו לי ובחרו תשובה לפי מילים מסוימות ולא לפי המכלול. לגבי הדבר האחרון, תופתעו לשמוע (אולי) שגם אנשים שקוראים את תשובה 4 לפני שהם בוחרים סופית תשובה לא בוחרים בה משום שהם לא יודעים מה זה sediment. ואני אומר להם אז מהההההה, שימו לב למכלול של התשובה. הרי אתם יודעים מה זה in spaces between pieces of something נכון? בקיצור, אם המכלול של התשובה נראה הגיוני, בחרו בתשובה גם אם יש שם מילה שאתם לא מכירים. מצד שני, זה שבתשובה אחרת יש מילים מתוך הטקסט (או סתם שהתשובה קלה לכם להבנה) לא הופך אותה לתשובה נכונה.


טיפ מספר 8: על מה התשובה שלך מתבססת?

אז קראתם מה שצריך ועשיתם אלימינציה ואתם רוצים לבחור תשובה, אז יופי אבל רגע! אחד. לפני שאתם מסמנים תשובה אתם חייבים-אבל-חייבים לשאול את עצמכם את השאלה הבאה: על מה בטקסט התשובה שלי מתבססת? לא מעט פעמים תגלו שאתם לא בטוחים, וזה מתכון לטעות. עליכם לוודא שאתם יודעים להצביע על משפט מסוים בפסקה הרלוונטית עליו נשענת התשובה שלכם. לא יודעים להצביע על משפט כזה? או שתחזרו לפסקה לוודא, או שתסמנו תשובה ותמשיכו הלאה משום ש -


טיפ מספר 9: לא נתקעים אף פעם

בחלק הקריאה של טופל יש לכם 35 דקות לענות על 20 שאלות המתבססות על שני טקסטים בהקף של כ 700 מילים כל אחד. אם תעבדו בצורה יעילה ותשתמשו בדגשים שנתתי עד כה, תגלו שזה מספיק זמן (מדובר בזמן ממוצע לשאלה של 1:45 דקות). אף על פי כן, אתם עשויים להתקל בשאלה שלמרות שהפכתם בה רבות אתם לא סגורים על התשובה. למרות שיש לכם הצגה של הזמן הנותר בפרק על המסך, עליכם לפתח בזמן ההכנה למבחן מעין שעון פנימי שיאותת לכם כאשר עברה דקה עד דקה ועשרים בתוך פתרון של שאלה. אם עד אז אין כיוון לתשובה, עליכם לסמן תשובה ולהמשיך הלאה. נא לא להשאיר שאלה ללא תשובה כך שאם אזל הזמן ולא תספיקו לחזור לשאלה, לפחות יש לכם תשובה שסימנתם כבר. זכרו שטעות אחת היא לגיטימית, אבל להתקע אינסוף זמן על שאלה אחת ולא להספיק לענות כמו שצריך על שלוש ארבע שבע שאלות בסוף הפרק זה מאוד לא לגיטימי ויגרום לכם לבכי עז ולתשלום חוזר של 230 דולר לטופל ימח שמו (שלא לדבר על מצב בו פספסתם את הדדליין להרשמה ללימודים באותה שנה שאלוהים ישמור אותנו).


עד כאן דגשים לגבי עבודה עם טקסטים ושאלות, ועכשיו -


טיפ מספר 10: בבקשה להתכונן היטב למבחן

האנגלית שלכם מצוינת כי אתם עובדים מול אמריקה ומתכתבים בסלאק באנגלית כל היום? זה טוב וחשוב אבל זה לא אומר שאתם תוציאו את המקסימום שאתם יכולים ביום המבחן. למבחן חוקים משלו ופורמט משלו ומגבלות זמן משלו, ואם לא התכוננתם לטופל כמו שצריך הוא עשוי לנשוך אתכם.


אז כמה דברים לגבי הכנה טובה למבחן TOEFL.


טיפ 10-א: נסו לבנות שגרת לימודים

לאף אחד אין זמן וכוח להתכונן למבחן באנגלית כי החיים קצרים מדי והמדינה בלהבות. אבל נסו להגדיר זמן קבוע בשבוע שאתם מפנים ויהי מה כדי להתכונן למבחן. שימו לב שהכנה למבחן לוקחת בין 50 ל 80 שעות בסך הכל, ולרוב מומלץ לחלק אותן ל 10 שעות שבועיות כפול חמישה עד שמונה שבועות לפני שניגשים. זה אומר שעה עד שעה וחצי בממוצע ליום. סגרו לכם את הזמן הזה בלו״ז העמוס שלכם ואל תקבעו שום דבר על המשבצת הזאת. אחרת תתחילו להתפזר וזה לא טוב.


טיפ 10-ב: השתמשו בטקסטים יותר פעם אחת

חזרה לענייני חלק הקריאה. יש עשרות רבות (שלא לומר מאות) של טקסטים ושאלות לתרגל מהם (תלמידים שלי למשל מקבלים כמעט 200 טקסטים לתרגול במערכת הלמידה שלי). זה לא אומר שאתם צריכים להספיק כל כך הרבה. להפך - יש יתרון עצום בלפתור טקסט מסויים פעמיים ושלוש. זה לא אמור להעשות באותו יום, אלא במרווחים, למשל טקסט שפתרתם בשבוע הראשון ללמידה כדאי לפתור פעם שניה בשבוע השני ללמידה ופעם שלישית בשבוע החמישי ללמידה. למה? כי כשאתם פותרים אחרי זמן מה טקסט שכבר פתרתם אתם פתאום תיזכרו בטעויות שעשיתם בפעם הראשונה (או השניה) שפתרתם וזה מעולה כי זה יעזור לכם להטמיע את הדגשים שנתתי כאן.


כמובן שכדי שיהיו לכם לאורך העבודה שלכם פחות ופחות טעויות, עליכם לבצע -


טיפ 10-ג: תחקור תחקור תחקור

סיימתם לענות על שאלות של טקסט או שניים? מצוין. אם תסתפקו רק בלבדוק נכון-לא נכון בתשובות ותמשיכו הלאה תגלו שיש לכם בערך אותו מספר טעויות גם אם תעשו מאה טקסטים. זה מאוד לא יעיל ובזבזני בזמן ובאנרגיות וכזכור אין לכם זמן וכוח מיותרים. כדי לעבוד יעיל חייבים לתחקר יעיל. זה אומר שדבר ראשון לעשות אחרי סימון נכון-לא נכון זה לחזור לטקסט ולשאלות ולפתור מחדש את כל השאלות שטעיתם בהן בנסיון הראשון. זו הדרך הטובה ביותר להבין את הטעויות שלכם. לא עניתם נכון גם בנסיון השני לענות על שאלה במסגרת התחקור? חזרו למפתח התשובות, בדקו מהי התשובה הנכונה והשוו לתשובה שלכם. מעבר לכך, בתחקור תוכלו לשים לב גם לעניינים אחרים כמו ניהול הזמן שלכם, האם נתקעתם (לֹא!!!) על שאלות והאם בחרתם בתשובה מבלי לשים לב על מה היא מתבססת או מבלי שפסלתם את כל המסיחים.


ואם אחרי כל זה אתם עדיין חשים שאתם צריכים עזרה -


טיפ 10-ד: קחו עזרה ממורה מקצועי

לפעמים הדבר החכם ביותר לעשות הוא לשלם למישהו שיודע לאבחן איפה אתם נמצאים ומה עליכם לעשות כדי להגיע ליעד. אם אתם מרגישים שאתם תקועים ולא מתקדמים עם ההכנה שלכם למבחן, אל תהססו לבדוק אפשרות לעבוד עם מורה מקצועי ל TOEFL (שימו לב, לא סתם מורה לאנגלית) או להשתתף בקורס TOEFL בקבוצה קטנה (לא יותר מארבע-חמש משתתפות, מעבר לזה אתם מבזבזים זמן), כך שתוכלו להוציא מעצמכם את המקסימום ביום המבחן.




רוצים לשתף אותי איך הולך או לשאול אותי שאלות על הכנה למבחן TOEFL? מוזמנים לשלוח לי הודעה כאן באתר או הודעה בווטסאפ. שיהיה בהצלחה במבחן!


פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


!וולקאם

bottom of page